EANS Training course

Az EANS kurzusai 2017 óta évente 3 alkalommal kerülnek megrendezésre különálló négyéves ciklusokban. A négynapos elméleti tanfolyamok szisztematikusan felölelik a teljes idegsebészetet.

Az EANS ajánlása alapján a rezidensek lehetőség szerint a törzsképzés befejezését követően, a szakgyakorlat megkezdése után adják be jelentkezésüket. A sikeresen pályázókat az EANS Training Comittee osztja szét az egyes ciklusokba. A helyszínek és az időpontok az EANS honlapján megtalálhatóak. Az egyes ciklusok között átjárási lehetőségre nincs mód, csakúgy, mint évkihagyásra sem. Speciális, szigorúan szabályozott esetekben (betegség, gyermekszülés) az EANS Training Comittee vezetője egyéni elbírálás alapján ezt engedélyezheti. A jelentkezők számára az angol nyelv tudása elengedhetetlen. A tanfolyam díja jelenleg EANS tagoknak 1075 euro, egyébként 1175 euro. Ez a díj az utazást nem tartalmazza.

A jelentkezési határidő a 2019-es évre 2018. szeptember 30. Jelentkezni csak a nemzeti összekötőn keresztül lehet (jelenleg Dr. Novák László, novaklaszlo@hotmail.com, novaklaszlo@med.unideb.hu). A jelentkezési lapot mind a MIT, mind az EANS.org honlapról lehet letölteni. Ezt számítógéppel kell kitölteni, majd kinyomtatás után aláírni és aláíratni az intézetvezetővel vagy az illetékes grémium vezetőjével. A PDF formátumban szkennelt kérőlapokat kérjük a nemzeti összekötőnek elektronikus formában eljuttatni legkésőbb egy héttel a határidő lejárta előtt. Az egyéni teljesítmény, EANS, MIT tagság alapján sorrendet állítunk fel és továbbítjuk az EANS felé. Sikeres pályázat esetén az EANS Training Comittee értesíti a jelentkezőt. Ez a lemondások miatt felszabaduló helyek függvényében akár az utolsó pillanatokban is lehetséges. Az első két kurzus után javasolt csak az arra felkészültek számára először az European Board Examination írásbeli részének teljesítése. A vizsga a negyedik évben kötelező.

A 2015. július 31. óta szakképzési rendszerbe kerültek számára a vizsga írásbeli részének sikeres teljesítése kötelező a magyarországi szakvizsga megszerzéséhez. A vizsga díja 300 euro. Részletes információ a vizsgaidőpontokról és helyszínekről az EANS.org honlapon található.